Adalet Hukuk ve Kamu Denetciliği Konferansı

Yazar: | Tarih: 19 Mart 2018

Ondokuz Mayıs Üniversitesi (OMÜ) Öğrenci Konseyi ile Ombudsmanlık Topluluğunun davetiyle Samsun’a gelen Kamu Denetçiliği Kurumu Başdenetçisi (Ombudsman) Şeref Malkoç; “Adalet Hukuk ve Kamu Denetçiliği Kurumu (Ombudsmanlık) Konferansı” ile kurumun yapısı işleyişi ve önemi hakkında katılımcıları aydınlattı.

Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Konferans Salonu’nda düzenlenen etkinliğe; Samsun Valisi Osman Kaymak Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç Çarşamba Kaymakamı Mustafa Güney Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hasan Tahsin Keçeligil Çarşamba Meslek Yüksekokulu Müdürü Prof. Dr. İsmail Aydemir akademisyenler ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Konferans öncesi Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç Rektör Bilgiç ve beraberindekilerle Hukuk Fakültesi Dekanlığını ziyaret ederek Dekan Keçeligil’e Kamu Denetçiliği Kurumunun yayınlarını hediye etti.

Kamu Denetçiliği Kurumu son yıllarda çok güzel uygulamalara imza attı

Ardından konuşan Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi Dekanı Hasan Tahsin Keçeligil Fakülte olarak bu tür organizasyonlarda Öğrenci Konseyine Ombsmanlık Topluluğu ile öğrencilere her zaman destek olmaya devam edeceklerini belirterek “Bugün burada çok değerli konuğumuzu ağırlamaktan onur duyuyoruz. Türkiye’de kamu denetçiliği son derece önem arz ediyor. Adaletin dağıtılmasında yargının önemli bir fonksiyonu vardır ama biz biliyoruz ki son 100 yıl içerisinde Batı dünyasında da olmak üzere -ki bunun Osmanlı’da da tarihsel geçmişine ilişkin izler vardır- yargı dışında birtakım kuruluşların yargıya gitmeden insanlar arasındaki çekişmeleri giderebildiği ve barış anlamında sonuca vardığı uygulamaları söz konusudur. Bu anlamda Türkiye’de Kamu Denetçiliği Kurumunun son yıllarda çok güzel uygulamalara imza attığını görmekteyiz. Değerli misafirimiz de burada uzun yıllara dayanan tecrübe ve birikimlerini bizlere aktaracak.” diye konuştu.

Dekan Keçeligil konuşmasında Ali Fuad Başgil’in Türk hukuk tarihinde çok önemli bir şahsiyet olduğuna da dikkat çekerek konferansın yararlı geçmesi temennisinde bulundu.

2008 tarihinden itibaren hayırseverlerin yardımı Rektörlük ve Belediyenin iş birliği ile Çarşamba’daki Mustafa Kemal Güneşdoğdu Kampüsü’nün ciddi bir aşama kaydettiğini vurgulayan Çarşamba Belediye Başkanı Hüseyin Dündar da yaptığı konuşmada “Çarşamba’da Ali Fuad Başgil’in memleketinde Sayın Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç'u ağırlamamız çok manidar. Ali Fuad Başgil aslında Osmanlı’nın son dönemi ve Cumhuriyet’in kuruluşuna tanıklık etmiş hem Osmanlı’yı ve Osmanlı modernleşmesini hem de Cumhuriyeti bilen bir aydın ve hukukçu olarak diğer taraftan da 27 Mayıs’tan sonraki haksız hukuksuz ve millet iradesine karşı yapılan uygulamalara karşı hak ve özgürlükler ile millet iradesini savunan bir devlet adamı olarak verdiği mücadeleyle örnek bir kişilik olmuştur.” sözlerine yer verdi.

Rektör Prof. Dr. Sait Bilgiç ise devletin insanoğlunun topluluk hâlinde yaşamasını kolaylaştıran en önemli teşekkül olduğuna işaret ederek şöyle konuştu: “Bugüne kadar devletin yerine geçen daha iyi yapılanma bulunabilmiş değil. Devlet gelişen ve değişen şartlara göre de yapılanmasını değiştirmekte ve varlık sebebi olan toplumu huzur içinde yaşatabilme görevini de kurumları eliyle gerçekleştirmektedir. Bugün devletimizin henüz yeni sayılabilecek kurumlarından Ombudsmanlık Kurumunun Başkanı Şeref Malkoç’u ağırlıyoruz. Hakikaten kendileri yoğun çalışmaları arasında buraya kadar geldiler kendilerine hoş geldiniz diyorum. İnşallah kendileri bu konferansta Kamu Denetçiliği Kurumunun gördüğü iş ve hizmetler ve bunlardan yararlanma yolları ile ilgili bilgiler sunup bizleri aydınlatacak. Etkinliği düzenleyen Öğrenci Konseyimiz ve Ombudsmanlık Topluluğunda görevli tüm öğrencilerimize teşekkür ediyorum sağ olsunlar. Hepinizi saygı ve sevgiyle selamlıyorum.”

"Türkiye’nin ülkemizi ve dünyayı çok iyi okuyan ve yorumlayan gençlere ihtiyacı var"

Vali Kaymak konuşmasında Türkiye’nin ülkemizi ve dünyayı çok iyi okuyan ve yorumlayan gençlere ihtiyaç duyduğunu belirterek devamında gençlere seslendi: “Geleceği kuşatan okuyan yorumlayan kendini çok iyi yetiştirmiş vatan ve millet duygularıyla dolu bir gençliğin Allah'ın izniyle ülkemiz üzerinde oynanan oyunları bozacağını inanıyorum. O anlamda sizler hem iyi bir araştırmacı olun hem de yabancı dili de çok iyi öğrenin. Arkadaşlar kendinizi başka hukuk fakülteleriyle mukayese etmeyin. Ali Fuad Başgil Hukuk Fakültesi de ülkemizin çok iyi fakültelerden biri kendinizi ona göre konumlamanız gerekiyor. Bunun için çok çalışarak kendinizi yetiştireceğinize inanıyorum. Ben bu vesileyle sizlere başarılar diliyor hepinizi sevgi ve saygıyla selamlıyorum.”

"Türkiye’de 20 milyon dava dosyası var"

Başdenetçi Malkoç icra dosyaları ile birlikte 20 milyon dava dosyasının bulunduğuna dikkat çekerek sözlerini şöyle sürdürdü: “Bu dosya karşı taraf da eklenip 2 ile çarpıldığında 40 milyon ediyor. Zaten 18 yaş üstü nüfusumuz da 40 milyon. Yani reşit olan nüfusun hemen hemen hepsi mahkemede. Hâkim karar verecek; 40 milyon taraftan en adil yargılamayla bile tarafların yarısı üzülecek yarısı sevinecek. İşte devlet buna bir formül bularak ceza davalarında uzlaşmayı getirmiş. Eskiden bu yoktu. Uzlaşma içinde değişik alternatifler koymuş. 1 Ocak 2018 itibariyle iş davalarında zorunlu arabuluculuk getirildi ve bu davaların yüzde 85’i mahkemeler olmadan çözülmüş oldu. Devletle vatandaş arasındaki ihtilaflarda ise Kamu Denetçiliği Kurumu devreye giriyor.”

"Gençlerimiz sadece ders kitaplarıyla yetinmemeli"

Türkiye’nin 200 yıldır varlık-yokluk mücadelesi verdiğini söyleyen Başdenetçi Malkoç konuşmasına şunları ekledi: "Ülkemizin gelecek ideallerine ulaşabilmesi için sizin gibi ufku açık zihni berrak gönlü sağlam olan milyonlarca gencimiz var. Bizdeki üniversiteye giden öğrenci sayısı birçok komşu ülkemizin nüfusundan daha fazla. Bu bizim için büyük mutluluk. Ancak bu bizim için yeterli değil. Üniversitede okuyan bütün arkadaşlarımız sadece ders kitaplarından okuduklarıyla yetinmemeli. Özellikle hukuk fakültesinde olan sizler; kendinizi geliştirin. Türkiye'de 7 buçuk milyon üniversite öğrencisi var. Bu her yıl en az 800 bin üniversite öğrencisinin diploma alıyor olması demektir; hayata atılmak demektir iş arayışı içinde olmak demektir. Yani mezun olduğunuzda her yıl 800 bin kişi ile yarışacaksınız. Bir yabancı dili biliyorsanız en az 600 bin kişiyi geride bıraktınız demektir. İkinci bir dil biliyorsanız ilk 50 bin kişinin içindesiniz demektir. Öncelikle hedeflerinizi netleştirin ve kendinizi geliştirin.”

"Ombudsmanlık Topluluğu çağrımıza ilk yanıt veren üniversitelerden biri OMÜ"

Kamu Başdenetçisi Şeref Malkoç kurum olarak Türkiye’deki 184 üniversitenin rektörlüklerine ulaşıp ombudsmanlık topluluklarının kurulması yönünde çağrıda bulunduklarını söyleyerek “Bu topluluklardan biri de OMÜ’de kuruldu bu çağrımıza OMÜ hemen karşılık verdi bu vesileyle Üniversitenize özellikle teşekkür etmek istiyorum. Öğrenci arkadaşlarımızı Ankara’ya davet edeceğiz. Staj yapmak isteyen arkadaşlarımız olursa uygun zamanda bize müracaat etsinler onlara da kolaylık sağlayacağız.” dedi.

Konferans sonunda Şeref Malkoç’a Rektör Sait Bilgiç Belediye Başkanı Dündar ve Konsey Başkanı Oğul tarafından hediyeler takdim edildi. Ardından Şeref Malkoç ve Rektör Bilgiç beraberindekilerin eşliğinde Kampüs Kantini’nde öğrencilerle bir araya gelerek bir süre sohbet etti.







BASINDA

https://www.samsunguncelhaber.com/haber/836/kamu-basdenetcisi-seref-malkoc-omu-hukuk-fakultesinde.html
http://m.samsunkenthaber.com.tr/haber/guncel/ombudsman-seref-malkoc-samsunda-acikladi-20-milyon-dava-dosyasi-var/4014.html
http://www.posta.com.tr/kamu-basdenetcisi-seref-malkoc-resit-olan-nufusun-hepsi-mahkemede-haberi-1395020
https://www.haberler.com/kamu-basdenetcisi-malkoc-resit-olan-nufusun-hepsi-10676790-haberi/
http://www.sanalbasin.com/kamu-basdenetcisi-seref-malkoc-omu-hukuk-fakultesinde-24185352
https://www.gercekbizde.com/haber/amp/121602
http://www.omu.edu.tr/tr/icerik/omu-kamu-basdenetcisi-seref-malkocu-konuk-etti